Wanneer stoppen Vlaamse politici met dwalen in luchthavendossier? De concentratie is reëel. Klacht uit Wemmel.

Klacht 5.11.2011

Beste

als inwoner van Wemmel kan ik de inhoud van het recente persbericht van Actie Noordrand volledig onderschrijven.
Er zijn momenteel uiteraard nog heel wat problemen met het vliegtuiglawaai, maar dit probleem van concentratie boven bepaalde gebieden in de Noordrand is toch wel frappant. Door een dwaling van het beleid (hoe kan men het anders verklaren) vallen 2 vliegtuigroutes voor een groot stuk helemaal samen: een route naar het Westen (de Denut route) en de fameuse “ronde rond Brussel” (de ringroute of CIV route). De vliegtuigen die deze laatste route volgen worden tijdens de weekdagen verplicht een ronde rond Brussel te maken. Uiteraard is dat al een probleem op zicht inzake extra brandstofverbruik. Maar door het samenvallen met de Denut route betekent dit voor de bewoners een verdrievoudiging van het aantal vliegtuigen. Meest getroffen zijn sommige delen van Vilvoorde, Strombeek-bever, Meise en Wemmel.
 
Bovendien zijn ook de vliegtuigroutes naar het Westen nog steeds zeer sterk geconcentreerd waardoor sommige bewoners tientallen vliegtuigen per dag over hun hoofd krijgen en anderen die amper 1 km er vandaan wonen (maar niet verder van de luchthaven) niets, wat uiteraard onrechtvaardig is.
 
Het ergst van al is dat de ringroute reeds tussen 06.00u en 07.00 ’s morgens +/- 15 vluchten heeft. Hierdoor wordt de nachtrust abrupt afgebroken, en worden de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (geen zware geluidsbelasting tussen 23.00 en 07.00u) volledig genegeerd. De gezondheidsschade is dramatisch en aangetoond in verschillende Europese studies: meer hartaanvallen, meer depressies, …
 
Het gaat hier om een fundamentele onrechtvaardigheid en aanslag op de gezondheid van de bewoners in dit gebied. Hopelijk zien de verantwoordelijke politici deze dwaling in en wordt er op korte termijn aan verholpen.
 
Met vriendelijke groeten,
A.L.

Wemmel