We zaten in de tuin en moesten naar binnen vluchten
Klacht 5.7.2011

Geachte,

Welke was het vliegtuig dat dinsdag 5 juli 2011 rond 18 u hier oorverdovend luid en laag overvloog? Ik had drie gasten, zat met ze in de  tuin, we zijn met handen op de oren naar binnen gevlucht.

Graag de H en V track. En bij welke wind vloog het?

Hoogachtend

J.O.
Actie Strombeek

Brussel, 12 juli 2011

Geachte Mevrouw,

Ik  neem kennis van uw vliegtuigklacht betreffende een vliegtuig dat hinder veroorzaakte in uw buurt op 05/07/2011 rond 18.00, waarvoor dank.

Na  analyse van de tracks en vluchtlijsten blijkt het vliegtuig waar U naar verwijst  een  B744 (tonnenmaat 395 ton, QC bij opstijging 25,7) te zijn om 17.59  opgestegen  van  baan  25R  met bestemming de Verenigde Staten op de DENUT3C-route.

Het vliegtuig respecteerde het minimale stijgingspercentage van 7% tot 3200 voet zoals voorzien door de AIP.

De METAR (Aviation routine weather report die op H+20 en H+50 verschijnen), een onvolledige en niet officiŽle meteorologische informatiebron (METAR worden door BELGOCONTROL niet gebruikt voor het baangebruik) en waaruit dus geen officiŽle conclusies kunnen worden getrokken wat het baangebruik betreft, geven volgende waarden (aan de grond):

datum en uur / windrichting / windsterkte in knopen /  rugwindresultante banen 25

Anderzijds, deze 2 windrichtingen en windsterktes geven een lichte rugwindresultante op het vliegtuig na de bocht naar rechts op 1700 voet richting baken DENUT.

U vindt in bijlage de horizontale en verticale track van deze vlucht.

Hoogachtend,

Juan TORCK
Voor de Federale Ombudsdienst voor de Luchthaven Brussel-Nationaal