Evenveel ultrafijnstof rond Brussels Airport als in de stad

HLN 21 februari 2020  20u06  Bron: Belga

Wie rond Brussels Airport woont, krijgt gemiddeld evenveel ultrafijnstof binnen als wie in de stad woont. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO naar de impact van het vliegverkeer op de omgeving in opdracht van de luchthavenuitbater. Die zegt al maatregelen te hebben genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren. 

Studie over grondgeluid

Een andere studie ging over het grondgeluid. Op basis daarvan werd beslist om een nieuwe locatie te zoeken voor het proefdraaien van vliegtuigen, om het grondgeluid voor de omwonenden te verminderen. Proefdraaibeurten zijn noodzakelijk om de veiligheid van de vliegtuigoperaties te garanderen, legt Brussels Airport uit. Ze zijn onder meer verplicht na een onderhoudsbeurt aan de motoren van een toestel. Op de luchthaven zijn er elk jaar gemiddeld zowat 270 proefdraaibeurten, waarbij er in de omgeving soms tot 75 decibel geluid wordt gemeten.

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/evenveel-ultrafijnstof-rond-brussels-airport-als-in-de-stad~a81d3f046/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&referer=http%3A%2F%2Fwww.wakeupkraainem.be%2Fspip%2Fspip.php%3Farticle264%26lang%3Dnl