Persmededeling Actie Noordrand dd 15.2.2012

Ivm de mogelijke problemen met de 90 m hoge toren die Uplace zou willen bouwen in Machelen en de problemen die dit voor de huidige vluchtroutes vanaf de 25R zou opleveren deelt Actie Noordrand het volgende mee.

Als vliegtuigen zoals historisch het geval was en zoals op elke andere normale luchthaven gebeurt rechtdoor zouden vliegen naar bestemming en als alle startbanen gelijkwaardig gebruikt zouden worden zijn er nauwelijks problemen.

Het evenwicht waarover Wathelet in Tijd spreekt is een zuiver politiek evenwicht waarbij de Vlaamse Noordrand de vluchten die historisch over Brussel vliegen te slikken krijgt na een kerosine verslindende omweg, waarbij de vliegtuigen eerst na een scherpe bocht naar links vlak na de start noordwaarts opstijgen en pas  na een wijde bocht boven de Vlaamse rand koers zetten naar het Zuiden of Zuid-Oosten. 

Het is geen evenwicht in de zin van de grondwet die stelt dat elke Belg gelijk is voor de wet en ook geen evenwicht in de zin dat  er een eerlijke verdeling zou zijn waarbij iedereen op gelijke afstand van de luchthaven evenveel stilte krijgt. 

Overigens was er destijds met de bouw van de VRT-toren aan de Reyerslaan ook wat om te doen. Toen was 90 m te hoog en is dat opgelost door enkele meters lager te bouwen, zo'n 80 m.

Perscontacten: 0486 582 499

www.actie-noordrand.be


ACTIE-NOORDRAND@BELGACOM.NET