Ook in Halle heeft men last van omleidingsroute naar Huldenberg! Van lawaai én van frequentie!

Geachte,

Ik heb al enkele reacties van u gelezen omtrent het probleem van Zaventem en het vliegtuiglawaai.

Ik kan niet zeggen hoe blij ik ben dat iemand dit probleem bespreekbaar maakt.

Ikzelf woon al enige tijd in Halle. De laatste jaren is daar altijd vliegtuiggeluid in de lucht. Regelmatig vrij luid zoals het voorbijrazen van een groep motoren. Het schijnt dat de vliegroutes enkele jaren geleden veranderd zijn en de vliegtuigen nu (vrij laag) een bocht over deze streek maken. Het is niet enkel het absolute aantal decibels, het is de constante aanwezigheid van achtergrondlawaai, het opschrikken door telkens opnieuw lawaai dat ook zijn invloed heeft.

Ik ben misschien nogal gevoelig voor geluid en stilte. Daarom ook dat ik zo lang gezocht heb om een goede plaats te vinden om mijn woning te bouwen. Helaas. Het constant geluid van vliegtuigen is gekmakend. Geen rustige sterrennacht meer. Het telkens opschrikken als men rustig aan het lezen of het werken is. Na een tijdje verwacht men deze opschrikking en is men constant inwendig gestresseerd met alle spieren gespannen. Het plezier van de tuin is bedorven en zo het contact met de natuur. Deuren en vensters dicht. Maar niets houdt het lawaai van vliegtuigen tegen.

Het is niet goed voor de psyschische rust en het kan niet gezond zijn. In deze veeleisende maatschappij met enorme werkdruk en uren files, moet men ook kunnen ontspannen.

En wat doen in de vakanties, weglopen naar andere oorden ?

Het doel lijkt me ook verder te gaan dan enkel niet ziek zijn, maar ook om om gezond en evenwichtig te leven. Hiervoor heeft men m.i. ook rust, stilte en contact met de natuur nodig. Maar ja, zijn we niet allemaal consumenten en worden we verwacht onze tijd te vullen met shoppen (en als we hiermee niet gelukkig zijn, zijn we verwende, zure mensen). Naast de gevolgen op de persoonlijke gezondheid, heeft deze constante prikkeling m.i. ook negatieve gevolgen voor de sociale interacties.

Het is ongelooflijk dat dit maar doorgaat. Dat men opnieuw plannen maakt voor herschikking van vliegroutes zonder goed overleg. Dat men zelfs de luchthaven wil uitbreiden en cargovluchten willen doen toenemen. Met nog meer vrachtverkeer. Nog meer vervuiling. “Moeder, hoe leven wij ?”. Is er dan niemand die normen kan of zelfs wil stellen : limitering van het aantal vluchten, weigeren van lawaaierige toestellen (ook als ze als een nieuwe aanwinst voorgesteld worden), … Kwaliteit van leven lijkt een uitgeput begrip, maar de partij die hierover spreekt, heeft mijn stem.

Petities, acties, …. Ik doe graag mee.

Nogmaals dank voor uw inzet voor dit probleem.

Met vriendelijke groeten,

 

M.V.
Halle