Wat doet De Morgen nu? Journalist die reclame mag maken voor nieuwe reuze Boeing?

De Morgen 15.2.2011

Geachte,

Wat lees ik nu in De Morgen? Op pagina 3, links onder, een van de beste plaatsen in de krant, onder de titel: "Boeing stelt nieuw paradepaardje 747-8 InterContinental voor" een foto waar een kat zijn jongen niet in terugvindt: een menigte rond een nauwelijks herkenbaar maar wel zeer groot vliegtuig. En daaronder een  technische fiche. Lengte, span- en reikwijdte, hoogte, aantal passagiers enz. Even ben ik in de war: is dit een advertentie?

 
Ik lees namelijk niets over waar de menigte bezoekers op de foto zich bevond (een beurs?). Al evenmin krijg ik informatie over hoe dit paradepaardje zich verhoudt tot andere luchtreuzen, toch altijd interessant. Groot, groter, nog groter... En wat uw lezers (toch die rond de luchthaven wonen en dat zijn er naast ondergetekende niet weinig) het meest zal interesseren: geen woord over hoeveel lawaai het toestel maakt bij opstijgen en landen. Of hoe breed en lang de lawaaikegel is die het in de lucht veroorzaakt en tot op welke hoogte deze hinderlijk is. Ik verneem evenmin hoe breed en hoe lang een baan moet zijn om de 747-8 te kunnen laten landen of opstijgen. De journalist van dienst geeft evenmin de voor nieuwe vliegtuigen gebruikelijke informatie over de datum van in dienst neming, of welke vliegtuigmaatschappijen al bestellingen plaatsten. 

 
Hallo! Denken deze journalist en de eindredacteur van dienst nog wel eens aan de lezers? Of leveren ze in ruil voor een mooi plaatje alleen maar gewillig en kritiekloos publicitaire hand- en spandiensten aan een luchtvaartindustrie die nog altijd geen kerosinetaks betaalt en in een tijd van klimaatalarm zijn vervuilende activiteiten ongehinderd mag blijven ontplooien? En dat bij De Morgen?