BIAC-MEDEDELING IVM KLACHTENSTROOM IS ZEER MISLEIDEND: HET GAAT OM HINDER, DUS FREQUENTIE, NIET OM DRUK!

MAIL dd 18 SEPTEMBER 2003

De mededeling van BIAC in de media ivm de toegenomen klachtenstroom en de zgn. afgenomen hinder is zeer misleidend.

Men wekt verkeerdelijk de indruk dat de stroom van klachten onterecht is. BIAC (of de Ombudsman?) maakt nog altijd niet het onderscheid tussen gemiddelde geluidsdruk en geluidshinder.

Geluidsdruk is een fysische maat waarbij men het geluid van vliegtuigen als het ware gelijkstelt met het lawaai van een snelweg. Het eerste is ononderbroken. Vliegtuighinder is daarentegen een 'intermittent' lawaai: het zwelt aan, bereikt een piek (die gemeten wordt) en neemt af en zwelt aan en piekt en neemt af.

Geluidshinder daarentegen is een maat voor de effecten op de gezondheid van de mens, zoals bvb slaapverstoring.

Het is een klein kunstje om de gemiddelde geluidsdruk te doen dalen: de decibel-schaal is 'logaritmisch', zodat het volstaat om enkele verouderde lawaaiierige toestellen te verwijderen om de gemiddelde geluidsdruk (cfr. gemeten als autoweglawaai) dramatisch te doen dalen.

Maar door de veel hogere frequentie van zgn stillere toestellen kunnen de mensen - eenmaal ontwaakt- niet meer terug inslapen. Dat is hinder.

Een voorbeeld illustreert dit : als je in één keer een emmer water van 10 liter overdag over een terras giet, dan is dat een keer nat. Als je 's nachts terugkomt met diezelfde emmer en ieder gezinslid komt daar een beker uitdrinken, dan word je wakker en slaapt niet meer terug in. Toch is de hoeveelheid water in de emmer evengroot.

Dat is precies wat hier gebeurd is : men heeft door het concentreren van de vliegroutes zowel ’s nachts als overdag de hinder voor de getroffenen in Noord en Oostrand opgetrokken tot een ondragelijk niveau.

BIAC moet dan ook dringend een eerlijke analyse doen van en als overheidsbedrijf neutraal communiceren over wat geluidshinder is.

Het Hof van Beroep heeft niet voor niets erkend dat de klachten van de omwonenden wel degelijk legitiem zijn.

M.G.

Meise