Het spreidingsplan hoeft niet afgeschaft: in het weekend heeft het nooit deftig gewerkt, ook met nieuwjaar niet. En waaide het nu in december of niet?

Mail dinsdag 4 januari 2005

Mijnheer de Minister,

Wat moeten wij concluderen uit het feit dat nu sedert maanden de regelingen van het spreidingsplan niet meer toegepast worden tijdens de week-end, maar deze week-end de eerste van het jaar was er zelf totaal geen sprake meer van spreidingsplan voor zone 1.
Inderdaad zaterdag 1 januari, volgens mijn kalender week 53 - dus oneven - werden wij de ganse dag overvlogen en zondag 2 werden we vanaf 6 uur 's morgens tot 's avonds overvlogen.
Indien ik iets gemist heb in het Staatsblad, zou u zo vriendelijk willen zijn het mij te laten weten.
Ik dank u bij voorbaat voor een "à propos" antwoord en teken met

Oprechte achting.
F.D.
Diegem

PS In verband met mijn e-mails voor het niet naleven van het spreidingsplan verdelen jaar, kreeg ik meermaals als antwoord van de ombudsdienst dat het te wijten was aan de wind, nu ben ik dan toch verbaasd door wat ik kon lezen in De Standaard van 2 januari.

"Uitzonderlijk lage windsnelheid in december

Op de gemiddelde windsnelheid, die een nieuw record vestigt, en de relatieve vochtigheid na, was de voorbije decembermaand meteorologisch normaal, zo blijkt uit het maandelijks overzicht van het KMI voor Ukkel.
Met 2,7 meter per seconde was de gemiddelde snelheid "uitzonderlijk laag". Met deze term doelt het KMI op een verschijnsel dat zich één keer voordoet of wordt overtroffen in dertig jaar. Het record van 3,0 meter, daterend uit 1975, is gesneuveld.
De relatieve vochtigheid in de laatste maand van het jaar beliep 92 procent, wat "zeer abnormaal" is of een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in tien jaar.
De andere weerparameters waren normaal.
De zon scheen 49 uur rond. De gemiddelde temperatuur beliep 2,9 graden, met een gemiddelde minimumtemperatuur van 5,3 en een gemiddelde maximumtemperatuur van 0,4 graden. "