DE VERGADERING (GPOL) LEGDE ER VERDER DE NADRUK OP DAT HET SPREIDINGSMODEL NOOIT AANLEIDING MAG GEVEN TOT EEN VERHOGING VAN DE NACHTVLUCHTEN.

 

Gemeentelijk-Provinciaal Overleg Luchthaven (GPOL) erkent gunstige evolutie luchthavendossier

 

Woensdag 10 september 2003

De GPOL-groep (gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts en de burgemeesters en vertegenwoordigers van gemeentebesturen uit de Noordrand) vergaderden deze morgen over de uitvoering van het luchthavenakkoord van 24 januari 2003 en over de luchthavenelementen in het regeerakkoord.

Globaal bekeken stelt de GPOL-groep een gunstige evolutie vast in het dossier van de geluidshinder. De berichten over het op stapel staande spreidingsplan van minister Anciaux worden eveneens gunstig onthaald, maar moeten snel hard gemaakt worden. Bovendien is een constructieve dialoog noodzakelijk op verschillende fronten. Dit kan enerzijds gebeuren in de bestaande overlegorganen zoals de overlegcommissie luchthaven Zaventem (milieuvergunning). Anderzijds dringt de GPOL-groep ook aan op overleg met de bevoegde minister. In een brief van 18 augustus stelde de provincie Vlaams-Brabant reeds een onderhoud voor aan minister Anciaux over de luchthavenproblematiek. Dit overleg zou best zo snel mogelijk plaatsvinden.

Tijdens de vergadering stelde de GPOL-groep vast dat de uitvoering van de politieke beslissingen ook een concrete impact op het terrein heeft gehad. Het dossier van de nachtvluchten kende onmiskenbaar een goede evolutie. Een eerste stap was de invoering van de uitwaaiering van de vluchtroutes over de Noordrand vanaf half mei. Deze uitwaaiering voor de vluchten vertrekkende van baan 25R werd vanaf 12 juni dan de facto verder gezet met de ingebruikname van de route over Brussel. De beslissing uit het regeerakkoord om een aantal toestellen met zuidelijke bestemming te doen opstijgen vanop de dwarsbaan 02/20 hield ten slotte ook een wijziging van baangebruik in en leidde vanaf eind juli tot een gevoelige verbetering voor de Noordrand. Met betrekking tot de nachtvluchten werd ook vastgesteld dat er een belangrijk verschil bestaat tussen het afgesproken maximale gemiddelde op jaarbasis (22 vertrekken per nacht) en de absolute cijfers, die tijdens het zomerseizoen tot een veertigtal kunnen oplopen. De GPOL-groep wil dat de bevolking hierover op een correcte en duidelijke manier wordt geïnformeerd.

De overleggroep boog zich ook over cijfergegevens voor de dagvluchten en besloot dat er in zijn globaliteit nog niet kan gesproken worden van een evenwichtige verdeling van de hinder en dat er dus verder moet gezocht worden in de richting van een spreidingsmodel, voor de dag- en de nachtperiode. De vergadering legde er verder de nadruk op dat het spreidingsmodel nooit aanleiding mag geven tot een verhoging van de nachtvluchten.

Informatie voor de pers:
Provincie Vlaams-Brabant
Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor leefmilieu,       tel. 016-26 70 22,

jean-pol.olbrechts@vl-brabant.be;
Hans Floré, dienst ruimtelijke ordening en mobiliteit, 016-26 70 91, hans.flore@vl-brabant.be

Kathleen Bruggemans - Bestuurssecretaris persrelaties

Provincie Vlaams-Brabant

Informatiedienst

tel. 016-26 71 64 - fax 016-26 71 68             GSM 0475-75 09 65

mailto:info@vl-brabant.be

http://www.vlaamsbrabant.be
Opgelet: nieuw adres: Provincieplein 1, 3010 Leuven