Hierbij een persmededeling die ik maakte nav de procedures rond de asielcentra, waarin ik ook de nachtvluchten betrok. De N-VA dient een voorstel in om de kosten van procedures gevoerd door de burger tegen de overheid en waarin de burger of een groep van burgers in het gelijk worden gesteld, dienen terugbetaald te worden door de staat. Ik hou jullie op de hoogte hoe hierop gereageerd wordt.

Mvg Frieda Brepoels

 

Hasselt, 19 juni 2003

 OVERHEID MOET GERECHTSKOSTEN TERUGBETALEN BIJ ONBEHOORLIJK BESTUUR

 Na een juridische uitputtingsslag rond de asielcentra Zon en Zee en Hengelhoef is Johan Vande Lanotte de onzekerheid en negatieve berichtgeving eindelijk beu en gooit de handdoek in de ring. Vande Lanotte wil vooral zijn opvolger, zichzelf dus, niet verder opzadelen met een procedureslag.

Belangrijker is evenwel dat de rechterlijke macht voor de zoveelste keer moet optreden tegen de rammelende wetgeving en het slecht bestuur van de paars(-groene) meerderheid. Steeds moeten rechters ingrijpen wanneer de overheid probeert de wetten en de Grondwet te omzeilen: de nachtvluchten, het statuut van de onthaalouders, de kieshervorming…

 De N-VA wil dat de overheid twee keer nadenkt vooraleer een zoveelste poging te ondernemen om de eigen wetten te overtreden. Daarom stelt de partij voor dat de overheid in de volledige terugbetaling voorziet van alle gerechtskosten in alle procedures die gevoerd worden tegen de staat wanneer een individu of een actiegroep in het gelijk wordt gesteld. Concreet wil de N-VA onderzoeken hoe deze kosten kunnen worden verhaald op het budget van de minister die verantwoordelijk is voor het slecht bestuur.

 De N-VA hoopt zo Hengelhoef-scenario’s voor de toekomst te vermijden. Een jaar geleden antwoordde Vande Lanotte nog in de Kamer dat alles juridisch in orde was en dat hij alle beroepsprocedures zou uitputten om zijn gelijk te bekomen.
 

Resultaat van deze zaak van onbehoorlijk bestuur, nota bene onder verantwoordelijkheid van de minister van Begroting :

-         twee vakantiecentra werden uit hun recreatieve context gerukt en staan nu leeg,

-         1,5 MIA BF belastinggeld werd over de balk gegooid,

-         peperdure juridische procedures, ook tegen de lokale bevolking,

-         het oorspronkelijk sociaal passief voor het ACW werd afgewenteld op de overheid die nu op haar beurt opnieuw kan starten met een sociaal begeleidingsplan.

 De N-VA hoopt dat met haar voorstel zulke verspilling van belastinggeld kan vermeden worden.

Frieda Brepoels

Ondervoorzitter N-VA