DEHAENE KOMT IN ACTIE!

 

De gemeente Vilvoorde spant een rechtszaak aan tegen BIAC, de exploitant van de luchthaven van Zaventem, en/of de overheid die de beslissing heeft genomen met betrekking tot de huidige concentratie nachtvluchten boven de Noordrand. Dat is de gemeenteraad van de Vlaams-Brabantse gemeente maandagavond principieel overeengekomen. 

Volgens Vilvoorde blijkt uit metingen, klachten en verklaringen dat niet voldaan is aan het luchthavenakkoord van 22 februari van dit jaar, dat stelde dat wijzigingen aan het nachtelijk startbaangebruik enkel konden doorgevoerd worden als er geen extra gehinderden bijkwamen. Ook mocht iedereen die gehinderd werd, niet extra belast worden. De gemeente betwijfelt of deze voorwaarden ooit kunnen vervuld worden gezien de geplande volledige concentratie en wil een rechtvaardige spreiding.

Enkele weken terug heeft Vilvoorde samen met de vertegenwoordigers van de gemeenten Machelen, Vilvoorde, Grimbergen, Meise, Wemmel, Merchtem, Asse, Affligem, Opwijk en Ternat besloten een gezamenlijke juridische actie op touw te zetten. Momenteel is een advocaat bezig met het opstellen van een juridisch advies over mogelijke procedures.  Daedalus heeft overigens reeds een procedure lopen voor de Brusselse rechtbank waarin de discriminatie van de bewoners van de Noordrand wordt aangeklaagd.