DAEDALUS PERSBERICHT

1 DECEMBER 2003

BETONNEERT BRUSSELS GEWEST VIA GELUIDSKADASTER ZWARE DISCRIMINATIE DEEL BRUSSELSE GEMEENTES?

 Vanaf de aanleg van de twee banen 25 tot in de jaren ’80 vlogen boven het Brussels Gewest alle dagvluchten rechtdoor tot ze een hoogte bereikten van 3000 voet (minstens tot Anderlecht vooraleer ze met maximaal één bocht afdraaiden naar hun bestemming).

De nachtvluchten zijn er pas in de jaren ’80 gekomen, DHL vliegt ’s nachts vanaf Zaventem sinds 1987.

 Op dit moment vliegen nog amper enkele toestellen vanaf de startbaan rechtdoor en moeten alle andere vliegtuigen zo snel als technisch mogelijk naar rechts of naar links afdraaien. Daardoor wordt boven een aantal gemeenten van het Brussels Gewest nu dag en nacht zwaar geconcentreerd gevlogen en worden deze dus zwaar gediscrimineerd. Dit zijn Haren en Neder-Over-Heembeek onder de Bocht naar Rechts. Meer uitwaaierend maar nog altijd geconcentreerd wordt gevlogen in de Bocht naar Links over Haren, Evere, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.

 Het Brussels Gewest wil nu eerst een geluidskadaster wijk per wijk voor deze gemeenten maar ook voor de rest van het Brussel Gewest, alvorens de eerste stap naar een echte spreiding doorgevoerd kan worden.

 De twee arresten van het Hof van beroep stellen dat élke Belg, waar ook wonend, gelijk behandeld moet worden en in gelijke mate overvlogen moet worden, en dat het aantal vluchten dus zo gelijk als mogelijk verdeeld moet worden.

 Zoals het nu overkomt, belemmert het geluidskadaster zoals gevraagd door het Brussels Gewest de uitvoering van de twee arresten én van de regeringsverklaring, die immers spreekt van spreiding en vliegen naar bestemming. Het gevolg is dat de huidige discriminatie van een deel van de Brusselaars vastgelegd en gebetonneerd wordt.

 Goed beleid zou immers zijn dat Brussels Gewest zo snel als mogelijk meewerkt om de vluchten te spreiden en discriminatie van zijn meest getroffen gemeenten op te heffen. Daarna dient inderdaad een zo goed mogelijk geluidskadaster te controleren of deze spreiding optimaal is en of alle omwonenden van de luchthaven in de mate van het mogelijke gelijk behandeld worden.

 Daedalus

0499/34 92 09

daedalus.werkgroep@pandora.be

Actie Noordrand

0494/21 68 81

ACTIE.noordrand@belgacom.net

www.actienoordrand.be