'Schaf alle nachtvluchten af'

 

De Tijd 12/06/2015

 

Twaalf actiegroepen tegen vliegtuiglawaai rond Brussels Airport eisen een studie over een verhuis van Brussels Airport naar een minder bevolkte locatie.

De actiegroepen vertegenwoordigen naar eigen zeggen 1 miljoen bewoners. Ze eisen dat de luchthaven onmiddellijk de uren van het nachtelijk regime uitbreidt: van 23 tot 6 uur naar 22 tot 7 uur.

Op korte termijn willen de actiegroepen de 16.000 nachtvluchten nog gedogen. Maar nog voor 13 juni 2016, wanneer een nieuwe EU-regeling van kracht wordt die de mogelijkheden van overheden om in te grijpen in luchthavens drastisch beperkt, dienen de nachtvluchten volledig te worden afgeschaft. Het aantal dagbewegingen moet uiterlijk tegen 2018 wettelijk beperkt worden tot 220.000. Op korte termijn dienen ook een aantal activiteiten verplaatst te worden naar regionale luchthavens.

Volgens Peggy Cortois (BUTV) is de situatie voor de omwonenden rond de luchthaven onleefbaar geworden. Ze bestempelt het als 'een echt schandaal' dat Brussels Airport noch de overheid in tegenstelling tot andere Europese luchthavens tot dusver belangrijke maatregelen namen om de hinder rond de luchthaven te beperken.

Josephine Overeem van Actie Noordrand bestempelt Brussels Airport om die reden als 'de slechtste luchthaven in Europa'. Dat alle actiecomités zich voor het eerst gevonden hebben in een gezamenlijk eisenplatform heeft alles te maken met feit dat over een jaar de bovenvermelde EU-regeling van kracht wordt.

Het eerste objectief is het volledig stilleggen van de luchthaven tussen 22 en 7 uur, zodat de omwonenden terug kunnen genieten van een normale nachtrust. Om die reden wordt dan ook geëist dat het koeriersbedrijf DHL zijn investeringsproject op Brussels Airport onmiddellijk stopzet.

De nachtactiviteiten kunnen deels worden getransfereerd naar regionale luchthavens in veel minder dichtbevolkte gebieden. Om de concurrentie tussen luchthavens te voorkomen, pleiten de actiegroepen er ook voor dat aandeelhouders van Brussels Airport of Brussels Airport zelf participeren in het kapitaal van een of meerdere regionale luchthavens.

De actiegroepen hebben hun eisen verwoord in een open brief aan de diverse overheden in ons land, Brussels Airport en de voornaamste vliegtuigmaatschappijen. Ze eisen hierover een ontmoeting met minister van Mobiliteit Jacqueline Galant om de plannen van de federale regering te kennen.

Actievoerder Cortois wees erop dat de regering-Michel nog geen enkel initiatief genomen heeft in uitvoering van de bepaling in het regeerakkoord 'dat zal worden onderzocht hoe de hinder door nachtactiviteiten kan verminderen'. Als dit geen resultaten oplevert beloven de actiegroepen acties, ook juridische.

Bron: Belga

 

Bekijk het artikel en ook de reacties ; http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_algemeen/Schaf_alle_nachtvluchten_af.9644274-4002.art?itm_campaign=newsstream_recent

 

Twaalf actiegroepen pleiten voor verhuizing Brussels Airport

De Redactie 12/06/2015

Twaalf actiegroepen tegen vliegtuiglawaai rond Brussels Airport eisen een objectieve en onafhankelijke studie naar een mogelijke verhuizing van de luchthaven naar een nieuwe locatie, in een veel minder dichtbevolkt gebied. De actiegroepen verwezen hierbij naar de zware problemen die de luchthaven momenteel stelt op vlak van volksgezondheid en luchtvervuiling.

De actiegroepen eisten dat de luchthaven onmiddellijk de uren van het nachtelijk regime beperkt van 23 tot 6 uur naar 22 tot 7 uur. De nacht moet dus worden uitgebreid. Bovendien moeten nog voor 13 juni 2016, wanneer een nieuwe EU-regeling van kracht wordt, die de mogelijkheden van overheden om in te grijpen in luchthavens drastisch beperkt, de nachtvluchten worden afgeschaft.

Het aantal dagbewegingen moet tegen 2018 beperkt worden tot 220.000. Op korte termijn dienen ook een aantal activiteiten naar regionale luchthavens te worden verplaatst, klinkt het.

Volgens Peggy Cortois (BUTV) is de situatie voor de omwonenden rond de luchthaven onleefbaar geworden. Ze bestempelde het als "een echt schandaal" dat Brussels Airport noch de overheid in tegenstelling tot andere Europese luchthavens belangrijke maatregelen nam om de hinder rond de luchthaven te beperken. Josephine Overeem van Actie Noordrand bestempelde Brussels Airport om die reden als "de slechtste luchthaven in Europa".

Dat alle actiecomités zich voor het eerst gevonden hebben in een gezamenlijk eisenplatform heeft alles te maken met feit dat over een jaar de vermelde EU-regeling van kracht wordt.

De actiegroepen hebben hun eisen verwoord in een open brief aan de diverse overheden in ons land, Brussels Airport en de voornaamste vliegtuigmaatschappijen. Ze eisen binnenkort hierover een ontmoeting te hebben met minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) om de plannen van de federale regering te kennen. Cortois wees erop dat de regering-Michel nog geen enkel initiatief genomen heeft in uitvoering van de bepaling in het regeerakkoord "dat men zal onderzoeken hoe de hinder door nachtactiviteiten kan verminderen". Als dit geen resultaten oplevert beloven de actiegroepen acties, ook juridische.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2365514

Actiegroepen bundelen de krachten en eisen afschaffing van alle nachtvluchten

Ring TV 12/06/2015

Geert Vanhassel
 

Zowat alle actiecomités rond Zaventem pleiten voor de afschaffing van alle nachtvluchten tussen 22u en 7u. Voorts vragen ze dat een deel van de activiteiten van Brussels Airport worden overgeheveld naar regionale luchthavens. Dat hebben de actiecomités vanmorgen bekend gemaakt op een gemeenschappelijke persconferentie.

Alle burgerinitiatieven en verenigingen rond de luchthaven van Zaventem hebben hun krachten gebundeld. Ze nemen hierbij voortaan een gezamenlijk standpunt is. Ze eisen van de verschillende regeringen dringend maatregelen om de overlast die de luchthaven veroorzaakt, te beperken.

“Dat is inderdaad uniek. Dat komt omdat door een nieuwe Europese maatregel er na juni 2016 nog moeilijk kan geraakt worden aan de capaciteit van een luchthaven. We hebben dus het mes op de keel gekregen. Dus alle mensen die voorheen met vuur en zwaard de luchthaven bestreden hebben, bundelen nu de krachten”, verduidelijkt Josephine Overeem van Actie Noordrand. 

Brussels Airport verhuizen naar minder bevolkte regio?

In een eerste fase wil het platform de openingsuren van Brussels Airport beperken en alle nachtvluchten tussen 22u en 7u afschaffen. Om dat mogelijk te maken eisen ze ze dat het koeriersbedrijf DHL zijn investeringsproject op Zaventem stopzet. Voorts willen ze het aantal vliegbewegingen beperken tot 220.000 vluchten op jaarbasis en een deel van de luchthavenactiviteiten verhuizen naar minder dicht bevolkte gebieden. “Op Zaventem zouden bijvoorbeeld de vrachtvliegtuigen behouden kunnen blijven. De charters daarentegen zouden kunnen afgeleid worden naar regionale luchthavens. En dat mag in Wallonië en Vlaanderen zijn”, aldus Overeem van Actie Noordrand.

Tot slot vragen ze een onafhankelijke studie die onderzoekt of het mogelijk is om Brussels Airport te verhuizen naar een minder dicht bevolkte regio van het land. 

http://www.ringtv.be/nieuws/actiegroepen-bundelen-de-krachten-en-eisen-afschaffing-van-alle-nachtvluchten

Survol de Bruxelles : 12 associations adressent quatre revendications aux gouvernements

12/06/15 à 14:13 - Mise à jour à 14:21

Source : Belga

Douze associations de défense des victimes des nuisances sonores liées au trafic aérien de l'aéroport national ont constitué et officialisé vendredi la mise sur pied d'une plate-forme commune de quatre revendications adressées aux décideurs politiques.

Celles-ci vont de la suppression, par étapes d'ici la fin 2018, des vols de nuit entre 22h et 7 h du matin à une loi limitant le nombre de mouvements à Brussels Airport à 220.000 par an d'ici fin 2018 également, en passant par la délocalisation de certaines activités vers des aéroports régionaux.

La quatrième mesure demandée porte sur une étude indépendante sur la délocalisation complète à long terme de Brussels Airport vers des zones moins densément peuplées du pays. Cette approche commune entre associations autrefois rivales pour certaines d'entre elles constitue une première dans la saga déjà longue liée à ce dossier qui figure sur la table des autorités politiques depuis le début des années 2000.

Ce rapprochement entre l'ensemble des comités d'habitants investis dans ce dossier est notamment lié à l'échéance du 13 juin 2016 et l'entrée en vigueur d'une directive européenne qui freinera considérablement les possibilités de faire évoluer la situation par des mesures de restriction à l'exploitation des aéroports.

C'est la raison pour laquelle les associations attendent des autorités compétentes qu'elles engagent toutes les mesures légales d'ici là et qu'elles mettent un terme immédiat aux projets d'investissements de la société de transport DHL à Brussels Airport.

Les associations signataires sont: Actie Noordrand; AWACSS; Bruxelles Air Libre - Brussels; Coeur-Europe; Comités de quartiers bruxellois; (F)airways; Alliantie Regio Leuven; Pas Question - Geen Sprake van; Piste 01, ça suffit; Epureds; UBCNA-BUTV; et Wake-up Kraainem.

Actuellement, la nuit aérienne à Zaventem est plus courte que dans nombre d'autres aéroports européens et est limitée à la période 23h-6h, ce qui engendre une forte concentration de décollages notamment à partir de 6h du matin. Le nombre de mouvements par an à l'aéroport est de l'ordre de 235.000.

Le plafonnement à 220.000 souhaité par les associations n'a pas été choisi au hasard: il correspond à la diminution que représenterait une délocalisation des vols low-cost et cargo vers les aéroports régionaux.

Les associations ont formulé leurs revendications dans une lettre adressée à l'ensemble des autorités politiques fédérales et régionales concernées ainsi qu'à Brussels Airport et aux CEO et principaux actionnaires des principales compagnies aériennes basées à Brussels airport

‘Schrap alle vluchten tussen 22 en 7 uur’

Zaventem -

‘Schaf alle vluchten tussen 22 uur en 7 uur af.’ Dat vragen twaalf actiegroepen tegen vliegtuiglawaai rond Brussels Airport.

Twaalf actiegroepen tegen vliegtuiglawaai rond Brussels Airport hebben vrijdag tijdens een gezamenlijke persconferentie een objectieve en onafhankelijke studie geëist . Die moet de mogelijkheid bestuderen om Brussels Airport op termijn op een nieuwe locatie te hervestigen, in een veel minder dichtbevolkt gebied. De actiegroepen verwezen hierbij naar de zware problemen die de luchthaven momenteel stelt op vlak van volksgezondheid en luchtvervuiling

De actiegroepen eisten dat de luchthaven onmiddellijk de uren van het nachtelijk regime beperkt van 23 tot 6 uur naar 22 tot 7 uur. De nacht moet dus worden uitgebreid. Bovendien moeten nog voor 13 juni 2016, wanneer een nieuwe EU-regeling van kracht wordt, die de mogelijkheden van overheden om in te grijpen in luchthavens drastisch beperkt, de nachtvluchten worden afgeschaft. Het aantal dagbewegingen moet tegen 2018 beperkt worden tot 220.000. Op korte termijn dienen ook een aantal activiteiten naar regionale luchthavens te worden verplaatst.

Intervieuw met Peggy Cortois http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150612_01727753?_section=62682426&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=pm&M_BT=1415854914484&adh_i=410a14b128e715cf421ff01056839146&imai=bd70c801-e18c-4e2a-9932-682f801096bb

Survol de Bruxelles: toutes les associations de riverains négocient

RTL 12/06/2015

http://www.rtl.be/videos/video/539587.aspx?CategoryID=4759

Survol de Bruxelles: les quatre propositions des associations de «survolés» (vidéo)

Le Soir Rédaction en ligne
Mis en ligne

Pour la première fois, 12 associations opposées au plan de survol de Bruxelles se sont réunies.

12 associations de riverains se réunissaient ce vendredi pour faire des propositions de solution au gouvernement fédéral, dont « Piste 01, ça suffit » ou l’association « Pas question ! », concernant le survol de Bruxelles. Une première, pour des groupes de pression qui défendent parfois des intérêts particuliers à un quartier de la capitale.

Les « survolés » se sont accordé sur quatre propositions :

1.  La fermeture complète de l’aéroport de 22 heures à 7 heures du matin.

2.  La délocalisation partielle de l’activité de Brussels Airport.

3.  La fixation d’un plafond d’une limite annuelle de 220.000 mouvements par an.

4.  Et enfin, mener une étude indépendante sur la possibilité d’une délocalisation complète, à terme, de l’aéroport Brussels Airport.

A revoir : Survol de Bruxelles: UBCNA et Pas Question veulent «parler d’une seule voix»

 

Survol de Bruxelles: Galant veut exploiter davantage la route du canal

RTBF REGIONS | Mis à jour le vendredi 5 juin 2015 à 12h19

C'est le journal l’Écho qui le révèle ce vendredi matin : lors de la mise en place du moratoire, en avril dernier, une erreur technique s'est glissée dans les feuilles de route de Belgocontrol et de l'administration du transport aérien. Conséquence de cette erreur: la route du canal a été trop soulagée, au détriment d'une autre route, celle dite du ring. La route du ring serait donc aujourd'hui trop survolée, ce qui suscite la colère des habitants du noordrand, la périphérie nord de Bruxelles. Voilà pourquoi la ministre de la Mobilité Jacqueline Galant a autorisé son administration à rééquilibrer tout cela.

Précision d'importance: cette erreur technique ne concerne que les vols de nuit et que les avions les moins bruyants. Autrement dit, selon le cabinet de la ministre qu'on a pu joindre ce matin, la différence devrait être minime.

Le journal L’Écho, lui, évoque les chiffres suivants, que ne confirme pas le cabinet de la ministre. Actuellement, selon l’Écho, pour 80 avions survolant la route du ring, il y en aurait deux qui survoleraient la route du canal. Ce serait donc sur cette différence que le rééquilibrage devrait se faire.

Pour le député socialiste bruxellois, Redouane Chahid (qui était notre invité ce matin), "on ne peut accepter qu'il y ait plus de vols au-dessus de Bruxelles et encore moins qu'ils soient au-dessus de la route du canal car tout le monde sait que c'est une route densément peuplée". C’est d’ailleurs pour cette raison qu'il interpellera Céline Fremault (en charge de la Qualité de Vie et de l'Environnement) ce vendredi après-midi au Parlement bruxellois. "Nous verrons avec elle comment Bruxelles peut dans un premier temps interpeller madame Galant, voire s'il n'y a pas lieu de déposer ce point dans le cadre d'un prochain comité de concertation pour voir ce qu'il en est réellement, car l’article dont vous faites écho parle beaucoup au conditionnel".

"La route du canal ? Une ineptie complète !", selon "Pas Question !"

A l’annonce de ce nouvel épisode dans la saga du survol bruxellois, le mouvement citoyen "Pas Question !" a réagi, lui-aussi. Si l’information se confirme, "nous agirons en conséquence pour nous opposer", promet Antoine Wilhelmi. "Aucun pays au monde n’envoie délibérément des avions – en particulier des vols de nuit – sur le centre de sa capitale."

Selon "Pas Question !", la route du canal est une "ineptie complète". "On sait que Mme Galant s’est engagée à travailler à un plan durable. Dans le cadre de ce plan, il faut bien entendu supprimer cette route insensée. Par ailleurs, nous demandons aussi à Mme Galant de s’opposer à Belgocontrol – qui bidouille les listes d’avions de nuit autorisés à voler depuis plus de 10 ans – et de s’opposer aussi aux vols de nuit."

"Je n’impose aucune charge sonore supplémentaire" (Jacqueline Galant)

La Ministre Galant a réagi par voie de communiqué. Elle répète que "le moratoire appliqué depuis le 2 avril respecte toutes les conditions en vigueur d’avant le Plan Wathelet du 6 février 2014. En ce compris pour la route du canal. Ce qui a bien pour conséquence que cette route est soulagée par rapport à la situation qui prévalait avant le moratoire."

Dans le même document, elle rappelle que les avions autorisés à emprunter la route du canal doivent avoir un quota count, "soit le niveau sonore, inférieur ou égal à 4, conformément à l’arrêté ministériel du 3 mai 2004. Avant le Plan Wathelet, la liste d’avions, datant de 2003, était d’application. Les avions ayant un quota count supérieur à 4 utilisent d’autres routes existantes. Cette liste n’ayant jamais été mise à jour, des avions ne respectant pas la norme prescrite empruntaient la route du canal".

"La DGTA et Belgocontrol ont actualisé cette liste, poursuit la ministre, sans pour autant qu’elle ne soit exhaustive, à ce jour." Et Jacqueline Galant d’ajouter : "La liste en question n’ayant jamais été revue, elle avait eu pour conséquences, avant le plan Wathelet, que des avions passaient sur la Route du Canal, alors qu’ils ne respectaient pas la norme de 4. Personne ne s’en était ému à ce moment."

Pour que cette liste permette d’arriver à 100% d’exactitude, un travail complémentaire est en cours, nous apprend le cabinet de la ministre. La liste sera basée sur l’immatriculation des avions. "Nous serons alors certains du quota count de chaque avion alors que se baser exclusivement sur le type ne permettait pas d’atteindre ce degré de précision. Je n’imposerai aucune charge sonore supérieure aux Bruxellois. La norme sera juste scrupuleusement respectée. Qui peut objectivement me reprocher cela ?", interroge la ministre.

La Ministre Galant regrette enfin la polémique qui enfle, et se défend: "La ministre bruxelloise de l’Environnement n’a visiblement pas compris ou alors sa démarche cache-t-elle une volonté de polémiques stériles. Moi, je travaille effectivement, malgré ces attaques incessantes, pour faire respecter les conditions d’utilisation des routes, dans le cadre du moratoire."

RTBF